27 Ocak 2013 Pazar

Bazı Terimler Üzerine

Neden araştırmacılar hep anketlerini yapar, nicel nitel çalışmalarını yapıp verileri toplar da İkincil Veri Analizi yapmaz. Yani başkasının yaptığı araştırmanın verilerini alıp kullanmaz.

Nicel araştırmalarda bilisel araçtırmalardan birisi de İkincil veri analizidir. Yani önceden kullanılmış verileri ikinci bir araştırmada kullanmak. Betimsel (tek gruplu), Karşılaştırmalı (2 gruplu), Korelasyon (çok gruplu) veya Tarama gibi çalışmalar yapılıyor. Kimse beleşçi damgası yemek istemiyor sanırım :)

Evet,
Olgudan bahsedelim biraz. Olgu, doğrudan veya dolaylı olarak gözlemlenebilen her şeye verilebilecek ad olarak nitelendirebiliriz. Rüzgar, görmeseniz bile yüzünüze çarpar hissedersniz, yaprakları kımıldatır. Uzaklık, dokunamazsınız ama ölçebilirsiniz. Sevmek, göremez, nicel olarak belkide ölçemez ama gözlemleyebilirsiniz, hareketlerden veya tavırlardan, konuşmalardan anlayabilirsiniz. Bunların hepsi birer olgudur.

Olgudan bahsedince kavramdan bahsetmeden olmaz, Kavram ise olguların beynimizdeki kodlanmış halleridir, zihnimizdeki yansımalarıdır. hayatında hiç sandalye görmemiş bir kişi için sandalye diye bir olgu yoktur, varolmamış gibidir sanki. Ama onun ne işe yaradığını sözlerle bile anlatsanız kafasında sandalyenin insanların dizlerini kırarak dinlendikleri bir nesne olduğunu anlaması yani kavraması için yeterlidir. Artık onun beyninde sandalye olgusu bir kavrama dönüşmüş ve yerleşmiştir.

Görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder