27 Ocak 2013 Pazar

Geçerlilik ve Güvenirlilik Üzerine - 1

4 Ölçme Düzeyi vardır: Sınıflama, Sıralama, Oran, Aralık
Ölçme Hatası: Sabit Hata, Sistematik Hata, Tesadüfi Hata

Güvenirlilik, kullanılan aynı veya benzer araçların aynı örneklemler üzerinede tutarlı sonuçları vermesidir. Yani aynı veya benzeyen bir formu alıp aynı öğrenci grubuna uyguluyorsanız ve benzer sonuçlar alıyorsanız bu form Güvenirlilik seviyesi yüksek bir form demektir.

Mesela 7-8 yaşındaki öğrencilerin bilgisayar oyunlarına olan ilgilerinin seviyesini ölçen bir araç yaptınız. Bu aracın bu özelliği doğru olarak ölçmesi gerekir. Doğru olarak ölçemiyorsa bu güvenirli bir araç değildir.
Keza kan basıncını ölçen bir aracın sürekli farklı değerler vermesi bir işimize yaramayacaktır. Yani bu cihaz güvenirlilik derecesi düşük bir cihazdır.

Buradan yola çıkarsanız farklı araştırmacılar aynı ölçeği kullanarak benzer sonuçlar elde etmesi gerekir. Yani güvenirlilik sürekli tekrar edilebilen araçları ortaya çıkarmamızı sağlayan önemli bir özelliktir.

Şunu unutmamak lazımdır ki, güvenirlilik aracın bir özelliği değil, o aracın verdiği sonuçların özelliğidir. Kan basıncını ölçen aracın güvenli olup olmadığını aracın devrelerinden, tasarımından, butonlarından değil, verdiği sonuçların benzerliklerinden anlaşılır. Yani bu şu anlama gelmemektedir. Hazırlamış olduğunuz araç aslında güvenilir bir araçtır, bu bir çok kere ıspat da edilmiştir. Ama aracı uyguladığınız örneklerm uygun değilse Güvenirlilik seviyesi düşük sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu da demek oluyor ki bu durum her zaman aracınızın güvenirli olmadığını göstermez. Yani Güvenirlilik testinizin amaca uygun olmasına ve örnekleminize bağlıdır. Yada şöyle demek daha doğru doğru örneklem ile doğru test aracı kullanarak Güvenirli sonuçlar elde edebiliriz.

Ölçme aracı üzerine konuşursak;
Güvenirlilik namına 3 unsurdan bahsetmemiz gerekebilir, Tutarlılık, Kararlılık ve Duyarlılık.
Tutarlılık, test içinde bulunan sorular birbiri ile uyum içinde olmalı. Araştırdığınız konunun dışına dallanıp budaklanmamalı. Amaca hizmet etmelidir. Kendi içinde sorular tutarlı olmalıdır.
Kararlılık, bir test aracı uygun örneklemlerde aynı sonuçları vermelidir.
Duyarlılık, bir çalışma içinde bulunan sorular aşırı olmamalı, yeterince olmalı. Zaten kimse onlarca soruya cevap vermez bir süre sonra cevaplar sallanmaya başlar. Ve ister istemez Güvenirli olmayan sonuçlar elde edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder